Aladdin

Tittel: Aladdin
Utgivelsesår: 1992
Regissør: Ron Clements og John Musker
Produksjonsselskap: Walt Disney Pictures

Handling:

«Aladdin» er en animert musikalfilm fra Walt Disney Pictures som tar seerne med på et magisk eventyr i det fiktive kongeriket Agrabah. Handlingen sentrerer seg rundt den unge, fattige gategutten Aladdin, som drømmer om et bedre liv bortenfor gatene i Agrabah. Hans skjebne blir snudd opp ned når han støter på en magisk lampe og en genial, men sassy, ånd ved navn Genie, som tilbyr ham tre ønsker.

Aladdins liv blir ytterligere komplisert når han forelsker seg i prinsesse Jasmine, som har rømt fra slottet for å unnslippe et arrangert ekteskap. Med hjelp av Genie og hans venn Abu, en snakkende ape, forsøker Aladdin å vinne Jasmines hjerte og beseire den ondskapsfulle trollmannen Jafar, som streber etter å overta makten i Agrabah.

Gjennom en rekke spennende eventyr, farlige utfordringer og hjertevarmende øyeblikk, oppdager Aladdin betydningen av ærlighet, mot og tro på seg selv. Han lærer også at ekte rikdom kommer fra kjærlighet og vennskap, ikke bare fra materielle gjenstander.

Karakterer:

  • Aladdin: En ung og modig gategutt som drømmer om et bedre liv og forelsker seg i prinsesse Jasmine.
  • Jasmine: En modig og viljesterk prinsesse som søker etter frihet og kjærlighet.
  • Genie: En magisk ånd som bor i en lampe og har evnen til å oppfylle ønsker. Spilt av Robin Williams.
  • Jafar: Den slu trollmannen og den primære antagonisten som ønsker å styrte sultanen og ta kontroll over Agrabah.

Musikk:

Filmen inneholder en minneverdig musikkscore, inkludert sanger som «A Whole New World», «Friend Like Me» og «Prince Ali». Musikken ble komponert av Alan Menken, med tekster av Howard Ashman og Tim Rice.

Mottakelse og arv:

«Aladdin» ble en stor suksess både kommersielt og kritisk da den ble utgitt i 1992. Filmen vant to Oscar-priser og ble nominert til flere andre, inkludert beste originalmusikk og beste sang. Den har blitt ansett som en av de beste animerte filmene fra Disney og har fått flere oppfølgere, en Broadway-musikal og et live-action-remake.