Bambi

 

Bambi er fortellingen om en ung hjortekalv som en dag skal bli Skogens Fyrste. Men veien dit er lang. Det er mye han må lære og mye han må forstå. Bambi får hjelp av sine venner Trampe, Ugla og den blyge skunken Blomst, men også av sin høyreiste far. Han er den eneste som kan redde ham fra farene som lurer i skogen.

 

Filmfakta

Originaltittel: Bambi
Produksjonsår: 1942
Spilletid: 66 min

 

Annet

Disney baserte filmen på boken om Bambi av Felix Salten. For å kunne tegne dyrene så realistisk som mulig, bygde Disney opp en liten zoologisk hage inne i studioet, dit tegnerne kunne gå for å tegne av hjorter, kaniner og andre dyr. Ettersom disse dyrene til slutt ble for tamme til å opptre naturlig, ble man nødt til å sende naturfilmfotografer rundt om i Amerika. I løpet av syv måneder filmet de alle ville dyr de så.

I 1937 skiftet Walt Disney Co. distributør, fra United Artists til RKO. De fulgte opp de populære kortfilmseriene om Donald, Mikke og Langbein, samtidig som de også lanserte tegnefilmen i spillefilmformat. Snehvit og de syv dvergene (1937) var den første og i 1942 kom altså Bambi, historien om det sjarmerende dådyret og vennene hans.

Bambi demonstrerer Disneys forkjærlighet for den realistiske bakgrunnen; myke pastellfarger ble kombinert med den nye ‘multi-plan’-teknikken for å gjøre skogen mer livaktig og naturlig. ‘Multi-plan’-teknikken gjorde det mulig å dele opp figurer og setting i ulike celler og plan, som man så kunne bevege i forskjellig retning og tempo, bilde for bilde. Dette ga en effektfull illusjon av å gli gjennom et tre-dimensjonalt rom.

Disneys søtladne fabel om Bambi og vennene hans i skogen har i et halvt århundre gitt millioner av mennesker, voksne like mye som barn, den velkjente klumpen i halsen. Grunnen til dette er selvfølgelig at figurene er svært menneskelige, og at de har en del trekk som er små, finurlige karikaturer av våre egne reaksjoner. De er enkle å forstå og de er poengterte; derfor har f.eks. den Bambi’ske flappingen med øyevippene blitt et kulturelt ikon som ingen tar feil av.

For Tex Avery-fans blir dette kanskje litt sentimentalt og pusete, men Bambi er uansett en av Disneys mest minneverdige prestasjoner og et stykke klassisk tegnefilmkunst som har hatt utrolig mye å si for utviklingen av genren.