Fantasia

 

Etter helaften suksessene «Snehvit og dde syv dvergene» og «Pinocchio» satset Disney på et prosjekt som ble hans kunstneriske og visuelt mest spennende. Med utgangspunkt i utvalgte klassiske perler av bl.a. Bach, Tchaikovsky, Stravinskij og Beethoven assosierer hans tegnere visuelt. Resultatet ble en unik tegnefilm der lyd og bilde utfyller hverandre i hver av de 8 delene eller «Silly Symphonies» filmen består av.

 

Filmfakta

Originaltittel: Fa
Produksjonsår: 1940
Spilletid: 113 min

 

Informasjon

«Verden har aldri tidligere sett noe som ligner Fantasia. Det er umulig å beskrive den. Den må ses!» Anmeldelsen fra Esquire er datert 1940, da Fantasia hadde premiére, men den kunne like gjerne ha vært fra i dag. Fantasia er et tidløst mesterverk, der møtet mellom klassisk musikk og tegnefilm resulterer i en vakker, suggestiv og unik opplevelse for alle sanser. Her får du oppleve dansende sopper og fortryllende feer, Mikke Mus som trollmannens læregutt, marsjerende sopelimer, mørke demoner og en rekke andre uforglemmelige sekvenser. Alt til tonene av The Philadelphia Orchestra under ledelse av Leopold Stokowski. Opplev dette fantastiske eventyret i fantasien – Fantasia!

 

Annet

Fantasia er den første filmen i verden som i sin helhet ble spilt inn i stereo, selv om Disney kalte det for «Fantasound». Det nye lydformatet gjorde at kinoene som ville vise Fantasia, måtte bygges om, noe som i sin tur medførte høye billettpriser… Fantasia betyr fantasi, men er også en musikkterm som forteller at velkjent musikk er gitt en friere form, og det er filmens grunnidé.