Zootropolis

Tittel: Zootropolis (Originaltittel: Zootopia)
Utgivelsesdato: 4. mars 2016 (USA)
Regissører: Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush
Manusforfattere: Jared Bush, Phil Johnston (basert på en historie av Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush, Phil Johnston, Jim Reardon, Josie Trinidad, og Jennifer Lee)

Produksjonsselskap:
Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios

Sjanger:
Animasjon, Eventyr, Krim, Komedie

Handling:
«Zootropolis» er satt i en verden befolket av dyr som lever i harmoni med hverandre. Historien følger Judy Hopps, en ambisiøs og idealistisk kanin som drømmer om å bli politibetjent i den pulserende byen Zootropolis. Til tross for motstand og tvil, klarer Judy å oppnå drømmen sin og blir den første kaninen som blir politibetjent.

I løpet av etterforskningen av en forsvinningsgåte, blir Judy tvunget til å samarbeide med en slu rev ved navn Nick Wilde. Sammen avdekker de et intrikat komplott som truer harmonien i Zootropolis og avslører skjulte fordommer og stereotyper som eksisterer mellom ulike dyrearter.

Karakterer:

  • Judy Hopps: En modig og målrettet kanin som drømmer om å bli politibetjent i Zootropolis. Judy er utholdende og rettferdig, og hun kjemper for å bevise seg selv og bekjempe urettferdighet i samfunnet.

  • Nick Wilde: En slu og karismatisk rev som lever som en svindler i Zootropolis. Nick er sarkastisk og skeptisk til autoriteter, men han har også en varm kjerne og en dypere historie som Judy oppdager gjennom filmen.

  • Chief Bogo: Sjefen for Zootropolis-politiet, en buffalolignende figur som er skeptisk til Judys evner og bakgrunn som kanin.

  • Assistant Mayor Bellwether: En søt sau som fungerer som assisterende ordfører i Zootropolis. Hun viser seg å spille en viktig rolle i filmens hendelser.

  • Mayor Lionheart: Den majestetiske løven som er ordføreren i Zootropolis. Han har en imøtekommende fremtoning, men det viser seg at han har sine egne hemmeligheter.

Musikk:
Musikken til «Zootropolis» ble komponert av Michael Giacchino og inkluderer stemningsfulle og energiske spor som bidrar til å forsterke filmens handling og atmosfære.

Mottakelse:
«Zootropolis» ble en kritisk og kommersiell suksess, og ble hyllet for sin originale historie, dybde, humor og visuelle sjarm. Filmen vant flere priser, inkludert Oscar for beste animerte spillefilm, og har blitt betraktet som en moderne klassiker innen animasjon. «Zootropolis» ble også verdsatt for sin behandling av komplekse temaer som inkludering, mangfold og overvinning av fordommer.