Artikler

Artikler

 

30-årene

linje

I oktober 1929, omtrent samtidig med at Mikke begynte å forårsake latterrystelser i kinosalene, ble kloden rammet av et annet og langt mindre fornøyelig jordskjelv. I kjølvannet av krakket på børsen i New York gikk verdensøkonomien inn i en lang og smertefull dvale. Arbeidsledigheten steg til uhyggelige høyder, og folk flest hadde et sterkt behov for hygge og underholdning. Det behovet bidro Walt Disney til å dekke, etter hvert over hele verden.

Les mer…

40-årene

linje

Allerede i 1940 kom Fantasia, den neste langfilmen. En fortryllende kombinasjon av animasjon og klassisk musikk. Deretter fulgte Dumbo (1941), og så Bambi (1942), en kjærlighetshistorie fra skogen. Like fullt kom alle disse filmene i skyggen av det dramaet som utspant seg blant annet i Europa. Den andre verdenskrig var i gang.

Les mer…

50-årene

linje

Det ofte patriotiske fargede førtitallet gikk over i femtitallet. Krigen mot nazistene ble erstattet av det nye tiårets kalde krig. Walt Disney besvarte forandringene med å trekke seg mer tilbake. I stedet for å la datidens storpolitiske spenningsforhold gjenspeile seg i arbeidet, vendte han som underholder tilbake til en langt mer tidløs form for å fortelle historier.

Les mer…

60-årene

linje

Ved innledningen av tiåret var Walt mest av alt en ambassadør for goodwill og vennskap verden rundt. Fornøyelsesparken, filmene og de udødelige figurene hadde gjort navnet hans kjent over hele kloden. Fantes det nytt land å bryte? Spurte du Walt, ville svaret være å alltid gå videre.

Les mer…